Споделяне и практики

                                                    Моите преживявания и ползи от системата за дишане от моя учител                       
                                                                                         Ваджра Гуру Йоги Тан

   От малка имах трудности с дишането. Особено когато съм притеснена и има напрегната ситуация ми ставаше тежко на гърдите и трудно си поемах въздух с пълни гърди. Все не успявах да ги напълня с въздух и това ми създаваше голям дискомфорт. Все едно някой е стъпил на гръдния ти кош и той не може да се изпълни с въздух докрай и от това започваха да ми текат сълзи. Понякога когато правех т
гимнастика за по дълго време ставаше проблем – не можех дълго да издържам.
Нямах и представа че имам проблем с дишането, докато през 2017 година отидох на ритрийт в Бали и положението излезе извън всяка позната за мен ситуация. Споделих това с моя учител и той ми каза, че не мога да дишам правилно, че си държа корема прибран и стегнат и от там идват проблемите ми. Така разбрах, че това не е добре за дишането на хората! В последствие направих собствено проучване и се оказа, че повечето хора, особено жени, които питах, правят същото – прибират си корема, за да изглеждат по-добре. Тогава получих практика да започна да дишам с корема и да го отпусна, да не го прибирам. Дишането ми беше много плитко и само с гърди.
   Бих казала, че за мен да се уча да дишам с корема, след като цял живот съм дишала с гърди, бе като да прохождам наново! Но се получи! Това което се промени при мен след дълга практика беше:
– намаляване на пулса;
– много добра концентрация;
– физически усещането е несравнимо с предишното ми състояние;
   Мога да споделя нещо изключително интересно което преживях на скоро. Бях си срязала сухожилия и нерви на два пръста на лявата ръка, като раната беше много дълбока. От момента на срязване, до момента на операцията минаха 7 часа. През цялото време правих дишането което практикувам сутрин за 30 минути! Доктора, който ме оперира, и с който скоро се виждах и му обяснявах за ползите от дишането, си спомни че когато са ме качили на операционната да ме шият пулса ми е бил към 50 удара в минута.
   Това е показателно за ползите от дишането и каква концентрация развива в нашия ум. От нас се иска само постоянство!

                                                     Моите преживявания и впечатления от медитацията
   Започнах да медитирам от 2017 година под ръководството на моя учител Ваджра Гуру Йоги Тан. Това, което мога да споделя от опита който получих, е че да медитирам, това за мен е най-смисленото нещо в живота!
   Сигурно ви се е случвала ситуация, в която не можете да реагирате така, както бихте искали и след като отмине всичко си казвате “ееее можеше така да кажа или как не се сетих така да отговоря…”? Това е така защото повечето хора не знаят за това да са наблюдатели в създалата се ситуация. Обикновено сме подвластни на емоциите си и в този момент не виждаме как да реагираме правилно.

  – Една от ползите на медитацията е възможността да се освободим от влиянието на емоцията в напрегната ситуация и да реагираме безпристрастно.
  – Друго което ми се случи – изчезнаха негативните хора от живота ми;
  – Друго което ми се случи чрез медитиране е спокойствието в ума. Няма ги тоновете мисли, които постоянно да прескачат една след друга, а от там когато медитираш дишането се успокоява, пулса се намалява. Виждаш как има спомени и случки, които седят някъде в ума ти и всеки път когато се сетиш за тях изпитваш едни и същи емоции. Разбрах че това ни влияе във всеки миг от живота.
   Чрез медитацията се научих как да го променям, как да се освобождавам от натрапчивите спомени и мисли.
Благодарение на медитацията можеш да видиш как дадена мисъл стяга определени мускули в тялото. Когато разтворя тази мисъл, да не мисля за нея, и мускула се отпуска, но почти веднага пак се стяга понеже мисълта се връща, а с нея и напрежението. Когато разбера какво поражда тази мисъл и го разтворя, освободя се от неговото влияние, блокажа в тялото изчезва.
   Това води до промяна в енергетиката ни, енергийните ни канали се освобождават от стреса и това се усеща на физическо ниво – чувствам се изпълнена с енергия и сила!
   Нашите мисли формират начина по който изглеждаме, позата, гримасата, настроението, вибрацията ни, която ние излъчваме към света, вибрацията, която всички около нас регистрират подсъзнателно. И следствие на тази вибрация реагират и така всъщност получаваме това, което излъчваме…
   Медитацията за мен е начин да опозная ума си и да го разбера